🐋

De beer, bloempotten en de compostbak

Onderweg naar huis zag ik vandaag een ree, een haas, een vos en een ransuil. Die had ik in Nederland ook nog wel kunnen zien. Ik woon echter niet in Nederland, maar in Slovenië. En hier woont ook een echte grote carnivoor: de bruine beer. Dat klinkt heel spannend, maar eerlijk gezegd merk je daar niet zo heel veel van, totdat ... die beer door de tuin wandelt. Dat doet hij natuurlijk in het holst van de nacht, zodat ik de volgende dag alleen zag dat hij bovenop mijn verzameling huislook-plantjes had gestaan. Nou zijn huislookjes redelijk stevig (in tegenstelling tot de bloempotjes), dus schade was er al met al nauwelijks. Die was er des te meer toen een ontsnapt paard uit het dorp erdoorheen banjerde. Toch halen beren het nieuws eerder dan paarden, snap jij het? 

Een paar keer per week doe ik iets volkomen onverantwoords: ik loop met mijn onaangelijnde hond door het bos achter mijn huis. Ik ben al wel een aantal keer gewaarschuwd: als de hond een beer tegenkomt, gaat de beer achter de hond aan. Vervolgens rent de hond terug naar de baas en even later staan de baas en de beer oog in oog... Maar toen we dan eindelijk eens echt een beer tegenkwamen liep het heel anders af: mijn hond draafde een stukje voor mij uit en verdween om de bocht. Toen ik bij de bocht aankwam zag ik verderop een beer. Niet zo'n hele grote, maar toch zeker wel een halfwas exemplaar, zo eentje die mammabeer heeft verlaten en op zoek is naar een eigen plekje onder de zon. En toen: anticlimax. Ik riep mijn hond terug, die wonder boven wonder deze keer eens wél luisterde. De beer hoorde mijn stem en rende weg. Een bocht verderop zag ik de beer nog eens, toen had ik de hond wel (even) aan de lijn. Opnieuw rende de beer weg, hij maakte niet eens zo'n haast. Even nog keek hij om en dat was het dan wel.

Recenter hadden we een andere belevenis: rond middernacht was er hondengeblaf in het dorp. We hoorde een tractor starten, maar besteden er verder niet zo veel aandacht aan. De volgende ochtend zagen we dat onze compostbak uit elkaar lag, tot groot genoegen van onze katten. Nou is dat ook geen beer-bestendige compostbak, maar gewoon zo'n groen plastic ding dat je bij de bouwmarkt haalt en drie keer dubbel vouwt voordat je het hebt opgezet. De tractor was van de buren geweest. De buurman had de honden ook gehoord en was in zijn tractor geklommen om vanuit deze veilige observatiepost polshoogte te nemen. In het licht van zijn koplampen zag hij de dader. En de beer? Wel, die vertrok maar. Dit verhaal heeft nog wel een vervelend einde: een paar weken later is deze beer geschoten als "probleembeer" die regelmatig een (="ons") dorp in komt. Eerlijkheidshalve was het wel een beetje een "gemaakte probleembeer": eerst aangelokt door appels bij een (herten)voerplaats op een paar honderd meter van het dorp, en vervolgens, eenmaal vertrouwd met de dorpsgewoontes, verder beloond door makkelijk te openen compostbakken. Ik hield hier een naar gevoel aan over. Dat hij mijn compostbak uit elkaar haalde vind ik niet zo'n probleem (ik heb hem nog altijd niet gerepareerd ... ), maar dat hij uiteindelijk het loodje legde wel. 

Op termijn is het nodig dat de opinie over beren om gaat. Dat ze niet langer gezien worden als een potentieel schadelijk dier dat potentieel een mooie vacht voor de haard oplevert, maar als een machtig wezen dat toeristen(geld) oplevert. Dat hebben meer mensen bedacht en allengs zijn er initiatieven om toeristen beren te laten zien. Tegen betaling, maar dat mag ook best want er worden ook tijd en middelen in geïnvesteerd. Allereerst wordt een schuilhut gebouwd, een houten huisje al dan niet op palen. Vervolgens wordt er voer uitgelegd. Dat kan eenvoudig een emmertje appels zijn (de appeloogst was dit jaar fenomenaal), maar het kan ook met een volautomatische voermachine op zonne-energie zijn die om de zoveel tijd een handvol maïskorrels de omgeving in zwiept. Als die beer eenmaal weet waar iets te halen is, komt hij daar steeds regelmatiger kijken, zodat je hem uiteindelijk vanuit dat schuilhutje kunt zien en fotograferen. 

Heel leuk en aardig, maar het kan ook goed mis gaan. Ik heb verhalen gehoord van beren die liggen te wachten tot ze een auto horen, om direct nadat die auto vertrokken is aan tafel te gaan. Hoezo natuurlijk gedrag? En van schuilhutten waar zo goed gezorgd is dat het zicht vrij is, dat ervóór alleen een kaal stuk zand te zien is met goed zichtbare hoopjes maïs op houten stammetjes. Kan je nagaan met wat voor foto's de toeristen dan thuis komen ... Hebben ze nog voor betaald ook.

Gelukkig zijn er ook mensen die er lang en diep over nadenken hoe ze enerzijds beren kunnen laten zien, maar anderzijds die beren toch wilde beren laten zijn. Met meerdere schuilhutten waar ze volgens een onvoorspelbaar patroon voer leggen, voorkomen ze dat beren op een vast tijdstip een maaltijd geserveerd krijgen. Door maar een beperkt aantal keer per jaar bij iedere hut te posten wordt voorkomen dat beren al te veel wennen aan de geuren en geluiden van de toeristen (ze verbieden gebruik van parfum en tabak ook tijdens deze berentochtjes ... ). Het kán dus wel, en dergelijke goede initiatieven wil ik graag ondersteunen. 

Nieuwsgierig geworden? Welnu, er is een zekere natuurreis in voorbereiding, met ondergetekende als reisgids. Kijk hier maar eens en laat me weten wat je er van vindt. We denken ook aan kortere reizen, om in 4 of 5 dagen niet alleen beren maar ook een paar geweldige natuurgebiedjes te zien... 

Votes: 0
Email me when people leave their comments –

Alleen leden van Reefz kunnen reageren.

Lidmaatschap

Comments

 • Meer over beren in Slovenië:

  http://www.arso.gov.si/en/soer/bear_story.html

  Hier is de officiële info van de Sloveense overheid. Ze doen hun best om het beleid in een positief daglicht te plaatsen, maar kunnen toch niet helemaal verbergen dat één en ander mis is... De populatie wordt geschat rond 400, het jachtquotum voor dit seizoen (herfst 2015-herfst 2016) is 89.

  "One statistic does give cause for concern, however: over 80 % of the bears do not reach four years of age, which demonstrates the considerable threats faced by young bears." ... ... ...  "The selective and limited removal of animals from the wild is performed under strict supervision, in limited numbers, if no other satisfactory solutions present themselves and providing such removal does not have an adverse effect on maintaining a favourable state of preservation of populations of bears in their natural habitat.

  "In exceptional cases, where a bear makes regular visits to the vicinity of a settlement in search of food or causes serious damage to property, suppression may be permitted, i.e. the bear is shot."

  Wel dat is er elk jaar 1 in mijn dorp en 1 in het dorp van mijn schoonmoeder, en dat zijn dan de twee dorpjes die ik het beste ken. In geen van beide dorpen wordt gekeken of er preventief iets kan worden gedaan

  "All the bears equipped with these (radio-)collars have already visited a village or other human settlement and rummaged through unsuitable waste containers and unregulated waste dumps. There is obviously an abundance of food of anthropogenic origin."

  Niet vermeld wordt de aanwezigheid van hoogzitten met uitgelegd voedsel (mais en appels) in de directe nabijheid van dorpen. Formeel mogen die er ook niet zijn ... 

  Als ik het zo lees is Slovenië een "sink" voor de Balkanpopulatie van beren in plaats van een corridor: immigratie van jonge beren houdt de populatie op pijl, terwijl afschot voorkomt dat ze ouder worden en ook voorkomt dat ze zich uitbreiden. 

  Het enige antwoord hierop, dat ik kan bedenken, is de publieke opinie beïnvloeden. En dat gaat alleen wanneer levende beren meer opbrengen dan dode beren. Verantwoord toerisme, dus. 

This reply was deleted.


Mission:


Re(de)fining businesses,

Connecting professionals,

Empowering people,

Envisioning sustainable societies.


Read more...,

Organisatie:


 • Animal Care by Mafalda
 • Communications (B2B)
 • Consultancy (B2B)
 • Contactformulier
 • Medewerkers
 • Partnerships
 • Raad van Advies
 • Reviews
 • Studie, Stage & Afstuderen
 • Werken
 • WildWorld B.V.
 • Workshoppacks
 • Direct naar:


 • Animal Care Manuals
 • Career Coach
 • Human|Nature
 • I.M.
 • Off Topic
 • Projecten
 • Reefz Recensie
 • Reefz Sessies
 • Tip de redactie (anoniem)
 • Vacaturebank
 • WildWorld B.V.
 • Workshops voor Groepen • Publisher: WildWorld B.V. | Contact: redactie@wildworld.nl


  google.com, pub-4375678066349004, DIRECT, f08c47fec0942fa0