🐋

Het tot stand komen van mijn kinderboek is een leerzaam, kwetsbaar en gelukzalig proces. Omdat ik mijn kinderboeken schrijf vanuit inspiratie (er is geen uitgever die mij een deadline oplegt) en ik de boeken uitgeef in eigen beheer (elke beslissing neem ik met het oog op het boek, niet de verkoop) mag een boek jaren de tijd nemen om tot een creatie te groeien. Het groeiproces van mijn verhaal naar een manuscript en eindigend in een boek. In die tijd van groeien, gebeuren er wonderbaarlijke dingen...

Inspiratie komt als ik een "leeg hoofd" heb. Vaak net voor het slapen gaan, of als ik mij bijna helemaal alleen in de natuur bevind. Vooral de natuur is een sterke katalysator voor mijn verhalen, boeken en creatieve ideeën. Voor mijn tweede kinderboek "De Dolfijnenheks" is de zee de grootste inspiratiebron.

Als ik in een writer's block zit, stap ik in de trein richting zee. Bij het horen van de golven, het ruiken van de zilte lucht en het zien van de zee, voel ik letterlijk de inspiratie opborrelen. Vaak zo sterk dat ik het opschrijven van de zinnen niet bij kan houden. Ik ben een schrijfster die ouderwets begint met pen en papier. Tijdens het typen, komen alle woorden, zinnetjes, schema's en tekeningen tot een samenhangend verhaal. Door verbanden in het verhaal te ontdekken en hoofdstukken terug te lezen, weet ik dat het verhaal levensvatbaar is. De gevreesde stagnatie heeft altijd te maken met teveel chaos in mijn hoofd, te weinig tijd voor mijzelf of te sterke gevoelens van onzekerheid. Vragen als: "Kan ik dit wel?" of "Zit er iemand te wachten op mijn boek?". Ondanks deze mentale drempels haalt de zee altijd het beste in mij naar boven. Ik kan wel stellen dat de zee de co-auteur van mijn boek "De Dolfijnenheks" is.

"De Dolfijnenheks" is een schoolvoorbeeld van het langdurige, maar zo belangrijke proces van een zaadje dat volledig tot bloei komt. Omdat het schrijven van mijn kinderboeken een passie is, kan ik er net zoveel tijd aan besteden als het proces nodig heeft. En die tijd heb ik ook nodig. Tijd om een gedeelte van het verhaal voor tientallen kinderen voor te lezen. Ervaren dat kinderen de eerlijkste critici zijn voor mijn geschreven verhaal. Voor veldonderzoek een korte vakantie naar Dover boeken. Deze plek in Engeland is een belangrijke locatie in mijn boek. Het is geen toeval dat ik met de boot naar Dover ben gegaan. De tocht alleen al bracht mij veel inspiratie voor het verder schrijven van het verhaal. 

En dan komt er een lastig moment. Een moment waarop ik vind dat het verhaal af is. Dat het verhaal uit mijn hoofd in een verhaal op papier is gezet. Een moment dat ik andere mensen moet vertrouwen. Personen die dicht bij mij staan, eerlijke mensen, maar ook bewust van de betekenis van dit verhaal. Maar het is een kwetsbare vraag of een goede vriend(in) mijn manuscript wil lezen. Achteraf valt het natuurlijk allemaal reuze mee. Het werkt zeer verhelderend, want hierdoor kom ik uit mijn tunnelvisie. Inmiddels weet ik blindelings alle passages en personages op te noemen. Maar daardoor lees je over spelfouten en chronologische onwaarheden heen.

Na de nodige aanpassingen en verbeteringen start het afrondende gedeelte. Na onze eerdere succesvolle samenwerking aan mijn eerste prentenboek "Boom en Kraai" kies ik opnieuw voor illustratrice Petra van Berkum. Petra zet mijn ideeën als illustraties op papier. Een bijzonder moment waarbij mijn gedachten over de sfeer van het verhaal zichtbaar worden.

Door mijn jarenlange ervaring in het onderwijs, heb ik gekozen voor een boek met veel kleine illustraties en een goed leesbaar lettertype. Mijn voornaamste doel is dat mijn verhaal, via het manuscript, een écht boek is geworden. Mijn onderliggende doelen hebben te maken met de leesbevordering van kinderen. Dat de lezer van "De Dolfijnenheks" wordt meegenomen in een spannend verhaal. Een spannend verhaal over intuïtie, de magie van de zee en de kracht van geloven in jezelf!

Votes: 0
Email me when people leave their comments –

Alleen leden van Reefz kunnen reageren.

Lidmaatschap

Comments

This reply was deleted.


Mission:


Re(de)fining businesses,

Connecting professionals,

Empowering people,

Envisioning sustainable societies.


Read more...,

Organisatie:


 • Animal Care by Mafalda
 • Communications (B2B)
 • Consultancy (B2B)
 • Contactformulier
 • Medewerkers
 • Partnerships
 • Raad van Advies
 • Reviews
 • Studie, Stage & Afstuderen
 • Werken
 • WildWorld B.V.
 • Workshoppacks
 • Direct naar:


 • Animal Care Manuals
 • Career Coach
 • Human|Nature
 • I.M.
 • Off Topic
 • Projecten
 • Reefz Recensie
 • Reefz Sessies
 • Tip de redactie (anoniem)
 • Vacaturebank
 • WildWorld B.V.
 • Workshops voor Groepen • Publisher: WildWorld B.V. | Contact: redactie@wildworld.nl


  google.com, pub-4375678066349004, DIRECT, f08c47fec0942fa0