🐋
Support Team

De Dolfijnenheks

De Dolfijnenheks

"Is het meisje op de voorkant een dolfijnenheks?". Jayden van negen kijkt me hoopvol aan. "Ik weet het niet," antwoord ik. "Daarvoor moeten we het gaan lezen". Met z’n vieren – ik plus drie kids - ploffen we op de met roze kussens bezaaide bedbank van de oudste.

In mijn handen ligt het kleine boekje met de prikkelende titel “De Dolfijnenheks”. Op de achterkant staat een fragment. Geen uitleg over waar het verhaal over gaat. Jammer. Ik blader er vluchtig doorheen en stuit op de achterste pagina op een gouden envelop. Ik brand direct van nieuwsgierigheid, maar weet me te beheersen. Ik zeg niets over de geheime brief tegen mijn publiek. Ik ken ze...

“De Dolfijnenheks” gaat over de zoektocht van een kind naar liefde en vrijheid. Anne, de jonge hoofdpersoon, woont al van kleins af aan bij een zeer onaardige mevrouw die ze haar tante noemt. Op een dag belandt ze door een ongeval bij een andere mevrouw die op de één of andere manier diep in haar hersenen iets triggert. Langzaam krijgen haar vragen vorm en precies vanaf dat moment begint haar zoektocht.

In het boek staat een kleine episode uit het leven van Anne centraal en je komt verder eigenlijk heel weinig te weten; veel ruimte is opgevuld met (minder zinvolle) omgevingsdetails en ook de overige karakters worden niet uitgediept. Deze episode van Anne’s leven is wel duidelijk heel belangrijk in haar jonge leventje: het is een keerpunt. Het feit dat je dit al aan het begin kunt voelen, houd je geboeid. De rode lijn is de zoektocht van Anne. Ondertussen komen veel belangrijke onderwerpen van een kind in de vooravond van de pubertijd lichtjes aan de orde, zoals identiteit, pikorde, vriendschap en prille verliefdheid. Het is alsof je met toestemming van Anne door een sleutelgat naar haar leven kijkt.

Ik begin hardop voor te lezen. In het begin is het verhaal wat moeizaam, omdat er details beschreven worden die je uiteindelijk niet naar het antwoord lijken te leiden. Toch geven deze beschrijvingen de belevingswereld van Anne weer. Anne is een gevoelig meisje dat vol onbegrip in het leven staat en niet meteen de nodige concrete vragen weet te stellen. Even word je op het pad gezet dat je net zo weinig weet als de hoofdpersoon zelf, maar later blijkt dat niet zo te zijn en kun je in je gedachten traceren waar de brokjes informatie vandaan kwamen die resulteerden in de daadkrachtige actie van Anne aan het eind.

Het duurt wel wat lang en mijn jonge publiek (9, 11 en 13 jaar) fronst af en toe de wenkbrauwen. Ergens halverwege het verhaal slaat dan toch de ongeduldigheid toe. "Hoe zit het nu met die dolfijnenheks? Wie is dat dan? Komt ze nog?", klinken de vragen. Wanneer Anne wordt opgesloten in de kelder volgt de stilte. "Lees eens door, mam!". Lastig wegleggen dit boekje.

Ik vertel mijn toehoorders bij de derde leessessie van de envelop. "Er is een brief...," geef ik prijs. Kaimi van elf jaar trekt meteen het boekje uit mijn handen en samen rennen we de kamer door. Als ik het eindelijk weer in mijn bezit heb – nog dicht welteverstaan – besluit ik het zometeen direct te verstoppen. Had ik al gezegd dat ik ze ken?

's Avonds, als ik de kids in bed stop, zijn ze nog druk aan het speculeren over wie de dolfijnenheks en Anne nou eigenlijk zijn. Er begint al wat te dagen...  Uiteindelijk vallen veel - dus niet alle! - van de tollende puzzelstukjes op hun plek. De auteur geeft niet snel haar antwoorden op de raadselen prijs. Toch is het niet heel moeilijk te raden waar het verhaal heengaat; de vraag blijft hoe. Deze vraag plus de magische aantrekkingskracht van de brief, doet je het willen uitlezen.

“De Dolfijnenheks” is een kinderboekje waarbij qua taalgebruik gemikt wordt op kinderen van circa 9 jaar met een ruim vocabulaire. Ook handhaaft de auteur niet de 10-woorden-per-zin-regel en dat vind ik als (voor)lezer ook wel eens verfrissend. Betekent wel dat je de tijd moet nemen met voorlezen aan een jonge doelgroep.

“De Dolfijnenheks” is een leuk en spannend boekje met een boodschap. Maar wie denkt dat het over walvisachtigen gaat...tja...niet dus. Nou, een heel klein beetje. :-)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Titel: De Dolfijnenheks

Auteur: Susanne van der Wouden

Illustraties en vormgeving: Petra van Berkum

Uitgeverij: Susanne van der Wouden (eigen beheer)

Aantal pagina's: 66

Prijs: € 10,-

Te verkrijgen via de Facebook-pagina van het boek.

Votes: 0
Email me when people leave their comments –
Support Team

Nicolle van Groningen is Reefz Reporter, redacteur Wildlife Magazine, docente dierverzorging/biologie, bestuurslid Stichting Rugvin en adviseur vanuit haar eigen bureau Seanic, waarmee ze bedrijven ondersteunt bij het vormgeven van hun visie & missie.

Alleen leden van Reefz kunnen reageren.

Lidmaatschap

Comments

  • Reefz Reporter

    Tip: lees ook het blog van de auteur -Susanne van der Wouden- over de totstandkoming van het boek.

    Van de branding tot de dolfijnenheks
    Over de totstandkoming van het tweede kinderboek "De Dolfijnenheks" van Susanne van der Wouden. Duidelijk wordt dat de natuur als inspiratiebron en k…
This reply was deleted.

Introductie

📃  Columns: een bijzondere verzameling artikelreeksen waarin prominente leden van Reefz hun kijk op de zaken delen -

Partners

Recommendations

Bedrijvengids & Productcatalogus (TOP10)

🔎 Bekijk alle bedrijven en producten op Reefz -

Winactie

Kans maken op deze prijs ?
Doe mee met de Reefz Winactie !

Workshops

Teaching - Learning - Caring...

Travel

-broaden your horizon-

Career Coach

De eerstvolgende stap in je carrière.

Business to Business

Consultancy & Communications

Bol.com

Reefz Sessies

Nieuws, Ontwikkelingen & Innovaties

zooplus

zooplus.nl